Lélekmentor

A buddhizmus kialakulása és Buddha szemlélete az életről
2019. április 21., vasárnap

A buddhizmust az i. e. 6. századtól, a történelmi Buddha Gautama Sziddhártha megszületésétől számítják. Ezzel a buddhizmus az egyik legősibb, ma is gyakorolt vallás, több mint 300 millió követővel szerte a világban, ezért kimondhatjuk, ez a legnagyobb világvallás. India északi részéről indult el a tan és meghódította Közép-, Kelet- és Délkelet-Ázsiát, és érintette a teljes ázsiai kontinenst. A buddhizmus története során három ág alakult ki: a théraváda, a mahájána és a vadzsrajána. Ezek az ágak hosszabb-rövidebb ideig maradtak fent.

Buddha tanításai

Út a megvilágosodáshoz

A buddhista hívek Buddha tanításait követték, aki kiemelkedő történelmi személy volt 2500 évvel ezelőtt. Saját kitartásából és erejéből a meditációs gyakorlatok használatával jutott el a megvilágosodáshoz. Buddha azt tanítja, nem a hit vagy valamilyen ideológia felhasználásával jutunk el a megvilágosodáshoz, hanem a tettel, az emberi erőfeszítéssel. Azt tanítja, a szenvedésünket önmagunk idézzük elő a tudatlanságunk és a mohóságunk miatt, életünk pedig akkor fordul jobbá, örömtelibbé, ha önzetlenek, igazságosak, bölcsek és együttérzőbbek leszünk minden élőlény felé.

Szemléletváltás

A buddhizmus útján

A buddhizmus útját járva /gyakorolva/, tisztábban látjuk az utat és a világot. Más képet alkotunk a valóságról, s mindezt úgy érhetjük el, ha szemléletet váltunk az életről. A változás nem odakint a külvilágban alakul ki, hanem a belső látásunkban. Buddha a tanításaiban megmutatja az utat, amely a békéhez és az egyén belső szabadságához vezet. Buddha mindig a lét örömét dicsérte, anyagi és a szellemi dolgokat, amelyek fontosságát mindig kiemelte, de a szenvedésre is rámutatott. Az életben a jó és a rossz mindig együtt jár, ezért élünk duális világban. Buddha örömtelinek nevezte azokat a dolgokat, amelyeket hosszútávon lehetett csinálni vagy fenntartani, de azokat is, amelyek boldogságot adnak önmagunknak vagy másoknak. Megtapasztalta és tanította a belső béke, a pozitív gondolkodást, a mérhetetlen szeretet és az öröm teljes kifejlesztését. Ehhez meditációs technikákat talált ki és azokat alkalmazta, tanította. Jelenleg is ez a a meditáció a buddhizmus legerősebb fejlődési technikája. Napjainkban is sok buddhista és spirituális tanító tart különböző meditációs képzéseket, s bár különböznek egymástól, de mindegyikük elfogadja és betartja az ősi Buddha alaptanait.

Tipp:

A Buddhizmus hívői több helyen szerezhetik be a vallás gyakorlásához szükséges Buddhista kellékek-et. Az Arany Buddha webáruház autentikus Tibeti és nepáli termékek tökéletes lelőhelye.

A gyakorlás legfontosabb módszerei a vizualizáció és a mantrázás. A vizualizáció a megvilágosodott tudatot megtestesítő istenségek-bódhiszattvák képzeleti megjelenítését jelenti az energiáikra jellemző hangok (mantrák) segítségével. Az istenségeken való meditálás, magasabb szinten pedig a velük való tudati egybeolvadás segít abban, hogy ugyanezeket a megvilágosodott jellemvonásokat önmagunkban is létrehozzuk.

Szerző:

A spirituális utamat 20 éve kezdtem tudatosan járni. Elvégeztem különböző tanfolyamokat és iskolákat. Előadásokat hallgattam a Buddhizmusról és több beavatáson is részt vettem. Nepálba járok ki évente és ott is pujakon és tanításokon veszek részt. Amit tanulok igyekszem megosztani a barátaimmal és azokkal, akik nyitottak felém.
Kapcsolódó cikkek
Ne féltsd annyira!

Ne féltsd annyira!

Amíg a ma harmincas- negyvenes éveikben járóknak teljesen természetes volt, hogy már alsós kisiskolás korukban egyedül mennek haza, hogy iskola után bandáznak valahol a közelben, leugranak a közeli cukrászdába, vagy egyedül átmennek a barátaikhoz, ma ez egyáltalán nem...

bővebben
Miért gyűlölsz?

Miért gyűlölsz?

2019. április 23., kedd Lélekmentor Hozzászólás: 0 db Szerző: Szeretet világa A gyűlölet is démon, amely hatalmat nyerhet az ember felett, és még azt is elnyomhatja benne, ami jó. A gyűlölet vezérelte ember önmagát mérgezi meg, és bár lehetőségeihez mérten árthat a...

bővebben
Tabu-e a halál?

Tabu-e a halál?

1. részAz elmúlás ténye tudatunk legporosabb zugába került, a privát szféra olyan szegletébe, mely szégyellnivaló, szalonképtelen, s szinte követeli magának a közhellyé degradálást. A sajtó szalagcímei formanyomtatványokra emlékeztető sablonokkal tájékoztatnak a...

bővebben
Blogértesítő

Kérj értesítőt a legfrissebb cikkek megjelenéséről!